Bevrijdingsdag 2024 in t Freedom theatre in Eindhoven

 

 

Op zondagmiddag 5 mei 2024 vertel ik voor t eerst sinds oktober 2021 weer een verhaal in t openbaar.

Kim Don vroeg mij om op bevrijdingsdag een verhaal te vertellen met muziek van Guido Swart. Guido is mijn vaste muzikant en ook nog mijn levenspartner.

Voor mij is t bijzonder dat dit eerste openbare verhaal op bevrijdingsdag is. Voor mij is t als een persoonlijke bevrijding om weer AnneMargriet de vertelster te kunnen zijn en niet meer alleen AnneMargriet die herstellende is van een ernstige ziekte.

Ik verheug me om met Guido samen eindelijk weer een verhaal met muziek ‘neer te gaan zetten’ voor iedereen die t wil horen! 🙂

 

In de uitnodiging voor deze 10e vrijheidseditie 5 mei van t Freedom theatre in Eindhoven schrijft Kim Don als inleiding: “Tis zo’n ding geworden, bevrijdingsdag met zoveel oorlog en geweld op dit moment om ons heen. Wij hebben deze dag dus in het teken gezet van vrijheid voor álle volkeren! Hiervoor hebben we hartverwarmende vertellers, sprekers, zangers, muziek en interactief theater voor jullie in petto met AnneMargriet Veldhorst en Guido Swart, Carola Eijsenring en Erik Deckert, Mieke Raaymakers en Annick Bouwers, Annelies de Moet, Chantal Jeratlou, Carina Oosting, Joan Delissen, Ronald Vermijs.”

 

Zoals Kim schrijft gaat t niet specifiek over de bevrijding van Nederland 79 jaar geleden, maar over ‘vrijheid van alle volkeren’.

Ik ga zondagmiddag vertellen over ‘vrij zijn’ voor alle mensen. Ik moest meteen denken aan verhalen die geinspireerd zijn door o.a. de Tao Te Ching. Maar ik moest ook denken aan ’t verhaal over Alzheimer en mijn vader.  In ’t verhaal dat ik zondagmiddag 5 mei ga vertellen zul je allebei de bronnen herkennen.

 

 

Aanvang is om 14 uur.

De toegang is gratis en je kunt reserveren bij Kim Don:

via info@freedomtheatre.nl www.freedomtheatre.nl

Adres Freedomtheatre:

Zevenaarlaan 11a

5651BA Eindhoven.

 

 

Vanaf de bron tot in de zee – 2 oktober 2021 op de Keutenberg

 

 

 

Kan een afbeelding zijn van de tekst 'Vertelvoorstelling Vanaf de bron tot in de zee Verhalen en muziek met een korte wandeling op en rond de Keutenberg. En tussendoor heerlijk tafelen!'Ik verheug me op zaterdag 2 oktober, als ik samen met Marijke Goossens verhalen ga vertellen op de Keutenberg, waar Guido en ik nu ruim een jaar wonen. Guido maakt muziek tussen de verhalen door op saxofoon, gitaar, mondharmonica en fluit.

Marijke was in juni bij een besloten voorstelling van Guido en mij op de Keutenberg en vroeg mij om een keer samen een voorstelling in onze tuin te geven. Ik was meteen enthousiast omdat ik Marijke een goede vertelster vind en daarbij hebben we veel verhalen die we allebei in ons repertoire hebben, verhalen met meerdere lagen.
We vertellen op deze zaterdagnamiddag en -avond verhalen over mensen en het water.
Je zult over de zeven zeeën meegevoerd worden door betoverde Witte Zwanen, door Selkies en met een eenzame Kikkerkoning naar de diepste bron van alle wateren.
De legende van Gronsela en Cotta komt tot leven terwijl je uitkijkt over de heuvels waar het zich ooit allemaal afspeelde. Gronsela die samen met haar moeder de druidepriesteres in de tempel bij de bron wijze raad en water gaf.
We verwelkomen iedereen om 16 uur met thee en koffie én vertellingen. Daarna lopen we naar de mooie natuurplek bij de bron onderaan de Keutenberg.
Rond 18u wordt een heerlijke soep met brood en salade geserveerd en appelplaatkoek na.
Bij goed weer eten en vertellen we in de tuin met uitzicht op de heuvels.
En terwijl de zon ondergaat vertellen we onze mooiste verhalen.
Rond 21 uur nemen we afscheid van elkaar.
Wanneer: Zaterdag 2 oktober 2021 van 16.00 uur – ongeveer 21.00 uur
Waar:       Keutenberg – Schin op Geul (NL)
Entree:     35 euro per persoon. Kom je met z’n 2en, dan betaal je samen 62 euro.
Reserveren is noodzakelijk ivm het beperkt aantal zitplaatsen.

Het verhaal van Maha in het Parktheater Eindhoven op 20 september

 

 

Nadat de krachtige vrouwen in maart moesten zwijgen, kwam er geen lente waarin ze toch nog aan t woord mochten komen. De Corona hield iedereen thuis. Ik vertelde niet meer voor grote groepen na 10 maart.

Maar nu gaat t gebeuren. Twee dagen voor ’t herfst wordt, vertel ik ’t verhaal van een zeer krachtige vrouw Maha. Ze vluchtte met haar gezin op een boot vanuit Syrië naar Europa. Haar weg naar de vrijheid ging over zee…

 

 

Op zondagmiddag 20 september wordt in de grote zaal van het Parktheater in Eindhoven een manifestatie gehouden van ‘Vrijheidstour Eindhoven’.

De hele manifestatie is ‘Coronaproof’. Vanaf 13.30 tot 21.30 uur is de manifestatie opgedeeld in 3 blokken van 2 uur, omdat er maar een beperkt aantal mensen per keer in de zaal mogen. Normaal kan er een publiek van 935 mensen in de grote zaal, maar nu hebben er 110 mensen per blok toegang. Er is een ingang naar de zaal en een uitgang. Deze groepen kruisen elkaar dus niet. Zo is het veilig en toegestaan om te komen.

 

 

t Hele programma is prachtig. Zie voor het programma van de middag en avond https://www.vrijheidstoureindhoven.nl/

Ik vertel in het tweede blok dat van 16.00-18.00 uur zal zijn. In ‘mijn’ blok speelt acteur Peter Teurlings een monoloog over Jos Coppen, er is een Klezmerband, Jeannette Claessen van ‘Onbreekbaar’ vertelt over het kunstkistje dat gemaakt werd n.a.v. het interview met Jos Coppen en het kunstkistje dat gemaakt werd n.a.v. het interview met Maha. Je kunt luisteren naar Spoken Words van Marieke Stam en naar mijn verhaal over de vlucht en inburgering van Maha.

t Is noodzakelijk dat je reserveert bij aanmelden@vrijheidstoureindhoven.nl

 

 

De Krachtige Vrouwen zwijgen tot in de lente…

De Krachtige Vrouwen verhalen, die zondag 8 maart op Internationale Vrouwendag in de kapel van het Claraklooster zouden klinken, zwijgen…
De voorstelling wordt uitgesteld naar de lente, als Corona niet meer de belangrijke rol speelt die ze nu heeft.
Vrijdagavond 6 maart was t advies aan inwoners van Brabant om voorlopig niet met veel mensen samen te komen omdat t Coronavirus hier schijnbaar heftiger aanwezig is dan in de rest van het land.
Zaterdag 7 maart kwam al heel vroeg de eerste afzegging n.a.v. de Coronaperikelen.
Denise de Costa, met wie ik deze voorstelling samen organiseer, en ik zijn tot de conclusie gekomen dat we de voorstelling beter kunnen verzetten naar het post-Corona tijdperk, dat volgens de kenners eind april wel zal aanbreken.
Binnenkort plannen we een nieuwe datum zodat de Krachtige Vrouwen toch nog aan ’t woord kunnen komen.
Bizar toevallig is dat één van die krachtige vrouwen een klein meisje is dat Corona heet! Ik had haar naam voor de voorstelling van 8 maart al in ‘Sterrenmeisje’ veranderd, omdat ze anders misschien te veel associaties met het virus op zou roepen…
’t Is een prachtig verhaal waarin een klein meisje helemaal alleen het vuur gaat halen voor haar dorp waar alle vuren gedoofd zijn. Zonder teveel weg te geven van het verhaal kan ik nog wel zeggen dat ze niet de snelste en de sterkste is van het dorp, maar wel de persoon die vol vertrouwen haar weg gaat en gelooft in haar eigen dromen!

Midwinter zondag 22 december – verhalen en muziek op de Keutenberg in Zuid Limburg

 

 

Met Midwinter maken Guido en ik weer opnieuw een vertel- en muziekplek van ons ‘Huis op de Berg’ op de Keutenberg.

In dit jaar 2019 is ’t niet op 21 december maar op 22 december midwinter. Dit is de kortste dag van het jaar. Hierna komt ‘t licht weer langzaam terug.

Ik vertel niet alleen kort over de feesten van deze tijd van het jaar, maar ook verhalen met als thema ‘goede voornemens’ oftewel ‘dromen die je wilt realiseren’. Dat hoort voor mij bij het midden van de tijd tussen Kerstmis en Driekoningen, wanneer het Oud en Nieuw is.

Heel veel mensen hebben dan ‘goede voornemens’.

Veel goede voornemens stranden in de loop van januari, maar er zijn Dromen die je werkelijk waar gaat realiseren…

Ik vertel verhalen over mensen die hun Dromen realiseerden, dat zijn niet alleen beroemde mensen zoals de vrouwelijke ontdekkingsreizigsters Daisy Bates en Ida Pfeiffer, maar ook  bijvoorbeeld mijn overgrootmoeder die helemaal alleen naar Nederlands Indië emigreerde in 1894 en mijn vader die de droom had om een huis te bouwen bovenop de Keutenberg, waar we nu deze Midwinter voorstelling kunnen houden.

Guido maakt muziek rondom en in de verhalen op saxofoon, gitaar, mondharmonica en misschien ook wel op dwarsfluit.

Rond 14.30 uur ontvangen we maximaal 12 gasten in het ‘Huis op de Berg’ bij de houtkachel. Bij een kop koffie/thee met iets lekkers zal het eerste verhaal met muziek klinken.

Hierna maken Guido en ik met de mensen die dat willen een vertelwandeling naar de rivier de Geul, onderaan de berg van waaruit we verder wandelen.

De mensen die niet mee (kunnen) wandelen kijken misschien naar de vogels die je door het grote achterraam in de tuin kunt zien. Er vliegen o.a. buizerds over de tuin heen, er zijn boomklevertjes, boomkruipers, de bonte specht en de groene specht en allerlei soorten andere vogels. Soms een eekhoorntje. De tuin gaat visueel via het dal over naar de erachter liggende heuvels met weilanden en bossen van de Sousberg, zoals je op de foto’s bovenaan de tekst kunt zien.

Wanneer de wandelaars terug zijn, wordt er bij de houtkachel een drankje geschonken met een hapje, muziek en een verhaal.

Hierna volgt een winterse en muzikale vertelmaaltijd.

Rond 21.00 uur gaat iedereen weer naar huis of naar een B&B in de buurt. Schuin tegenover ons is een B&B, waar je wel minimaal 2 nachten moet boeken: www.keutenberg.nl

Wanneer je een idee wilt krijgen van het uitzicht vanuit de achterkamer en foto’s van de omgeving wilt zien, kun je kijken op www.familiehuiskeutenberg.nl

 

Praktische informatie:

Plaats: Keutenberg 3 – Schin op Geul. In Schin op Geul is een station.

Tijd: zondag 22 december 2019 vanaf 14.30 tot ongeveer 21.00 uur.

Kosten: €49,00

Reserveren is noodzakelijk i.v.m. het beperkte aantal deelnemers.

Vermeld hierbij eventuele dieetwensen. (gluten, suiker, lactose, vegetarisch, enzovoort).

Als je mee wilt wandelen, is het goed om stevige schoenen mee te nemen met goede profielzolen.

 

 

5 Januari 2020 ‘Verhalen voor het nieuwe jaar’ in de Clarakapel in Den Bosch

 

In de tijd van het jaar dat de nachten steeds langer worden, komt de ommekeer met Midwinter. Langzaam wordt het weer langer licht. Vroeger, heel lang geleden, werden er door de Germanen en de Kelten al verhalen verteld waarin het donker door het licht werd overwonnen.

Zij noemden de tijd tussen 21 december en 6 januari de Yultijd of Joeltijd, waarin het licht geboren wordt. In onze cultuur wordt het de tijd van de 13 Heilige Nachten genoemd. Wanneer je er meer over wilt weten, ben je bij deze voorstelling op de goede plek!

 

Op 5 januari, wanneer de laatste van de Heilige Nachten begint, kun je naar verhalen luisteren die passen bij het begin van het nieuwe jaar. Dit is bij uitstek de tijd waarin wensen en verwachtingen hun hoogtepunt bereiken.

 

In de verhalen die Dick van der Pijl en AnneMargriet Veldhorst op deze zondagavond vertellen wordt een evenwicht gezocht tussen droom en werkelijkheid. De verhalen kunnen datgene wat diep in ons verborgen is tot bloei laten komen, zichtbaar maken of laten klinken.

 

Dick laat het Keltische verhaal ‘Gawain en de groene ridder’ horen en het Japanse verhaal  ‘De bijzondere judoleraar’.

 

AnneMargriet vertelt over deze tijd van de ’13 Heilige Nachten’ en over de ‘De vierde wijze uit het Oosten’, naar het boek van Henry van Dyke. Dit verhaal gaat over Artaban, de vierde wijze, die samen met de welbekende Drie Koningen ‘de nieuwe koning’ wil eren. Artaban gaat uiteindelijk ‘de weg van de mens’.

 

Guido Swart en Tobias van der Pijl zorgen samen voor de muzikale omlijsting van de verhalen. Guido op saxofoon, gitaar en mondharmonica en Tobias op gitaar.

 

Denise de Costa is de initiatiefnemer om deze ‘voorstelling voor het nieuwe jaar’ in de Clarakapel van het Claraklooster  te laten plaatsvinden.

 

Praktische informatie:

Tijd: Zondagavond 5 januari 2020 –  Aanvang 19.30 uur. Inloop vanaf 19:15 uur.

De voorstelling duurt tot ongeveer 21.30 uur.

Plaats: Kapel in het Claraklooster – Clarastraat 78-164 – 5211 LB ’s-Hertogenbosch.

Reserveren is noodzakelijk. Dit kan bij:

info@annemargrietvertelt.nl (06-43169337) of

info@denisedecosta.nl (06-38565562)

Entree: 12 euro. Dit is inclusief koffie, thee en iets lekkers in de pauze.

 

 

‘Metamorphosen’ van Ovidius op zondagmiddag 24 november in Bloemendaal

 

 

In de sfeervolle ‘Vertelschuur’ van Taletta vertellen Janneke, Hermine, Hans en ik verhalen die al aan t begin van onze jaartelling geschreven zijn. Ergens tussen 1 en 8 na onze jaartelling kwam het boek ‘Metamorphosen’ tot stand.

Wij vertellen ‘maar’ een aantal van Ovidius metamorfose verhalen, waarin de wonderlijkste gedaanteveranderingen plaats vinden…

We hebben als vertellers alle vier onze eigen stijl, wat de voorstelling nog meer tot een levendig geheel maakt.

In de twee pauzes van de voorstelling staat koffie, thee en iets lekkers klaar voor de inwendige mens. Na afloop is er een drankje.

 

 

 

‘Doorgegeven herinneringen’ op zaterdag 4 mei in De Vertelschuur in Bloemendaal

Herdenking met verhalen, muziek, een sobere maaltijd en samen stil zijn.

 

Deze voorstelling is een ode aan de levenskracht van een aantal mensen die zich de oorlog konden herinneren, waaronder mijn moeder.

 

‘Je kunt er niet over spreken, maar je kunt er ook niet over zwijgen.’

 

Deze herdenkingsvoorstelling is  ontstaan vanuit de behoefte om op 4 mei vóór de 2 minuten stilte om 20.00 uur samen iets te hebben opgebouwd.

Guido Swart omlijst de voorstelling met muziek op saxofoon, gitaar en mondharmonica.

Dick van der Pijl vertelt in de eerste helft van de voorstelling verhalen die hun oorsprong hebben in Joodse kampen.

 

In de pauze eten we samen maaltijdsoep met brood en na plaatkoek met koffie/thee.

Met slecht weer eten we binnen.

 

Na de maaltijd vertel ik verhalen die ontstaan zijn in Japanse concentratiekampen in het toenmalige Nederlands Indië en die ik voor een groot deel van mijn moeder heb gehoord.

 

Rond 19.50 uur gaan we naar buiten als t droog is en anders blijven we binnen. Om 20.00 uur zijn we samen stil.

Na afloop leggen we bloemen neer bij de grote kastanjeboom naast de Vertelschuur.

 

Tijd: 17.00 uur tot ongeveer 20.15 uur –  inloop vanaf 16.45 uur.

Plaats: ‘De Vertelschuur’, Krullenlaan 3, 2061HT Bloemendaal.

Reserveren: www.devertelschuur.nl

Entree: €15,00 – dit is inclusief de sobere maaltijd.

 

 

Zondagmiddag 14 april in Goirle – Orpheus en Eurydice

 

Zaterdagochtend 6 april was de generale repetitie met het koor, het strijkkwartet en het verhaal dat ik vertel – onder leiding van Herma Timmers. Ik heb de hele zaterdag nagenoten van de waanzinnig mooie muziek!

Zondagmiddag 14 april kun je mee genieten! Dan is het concert met verhaal. Het verhaal zoals Imme Dros de bekende oeroude Griekse mythe heeft herschreven.
Haar poëtische teksten geven me tijdens het eindeloze 🙂 oefenen geregeld kippenvel!

Afbeelding kan het volgende bevatten: tekst

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwsbrief over voorstellingen in de herfst

 

 

Dit jaar is er een enorme grote oogst van al het fruit in onze tuin. ‘t Meest bijzonder is de appelboom, waarvan we overdadig veel mooie rode sprookjes appels kunnen oogsten die bovendien onwaarschijnlijk lekker zijn!

Al deze appels waren in de lente bloemen, zoals verhalen om te vertellen vaak ooit een idee waren.

Sommige ideeën blijven heel lang in een map opgeborgen of in mijn achterhoofd hangen. Maar in deze afgelopen zomer en herfst oogst ik veel verhalen die ooit alleen een idee waren…                                                                                                                                                                          Ik geniet er enorm van om nieuwe verhalen te ontwikkelen.

Zo heb ik me in de 15e eeuw verdiept omdat ik vorige week zaterdag 6-10 bij een verteldiner voor een besloten gezelschap ‘op maat’ gemaakte verhalen met het thema middeleeuwen, kastelen en ridders voor volwassenen vertelde.

 

 

 

Voor een groot ziekenhuis in de Randstad vertelde ik in juli verhalen op de jaarvergadering van het bestuur en de Raad van Toezicht, die in de Hortus Botanicus plaats vond. ’t Waren verhalen ‘op maat’ voor de mensen die afscheid namen van hun bestuursfunctie of van de Raad van Toezicht. Ik maakte ook een verhaal voor dit gezelschap n.a.v. een verhaal dat een verpleegkundige van de Intensive Care van het betreffende ziekenhuis over een stervende patiënt had geschreven. Indrukwekkend vond ik ‘t.

 

 

In juli vertelde ik Tao-verhalen in samenwerking met de harpiste Margaret Forrest. De voorstelling was in een grote tuin die tussen de weilanden lag. De zon ging tijdens de voorstelling langzaam onder terwijl Venus tevoorschijn kwam.

 

 

Eind september was ik voor het 5e of 6e jaar weer ‘appelvrouwtje’ voor het Michaelsfeest van de kleuters op de vrije school de Regenboog in Eindhoven. Altijd vertel ik het verhaal over mijn huisje dat je in de richting van de zonsopkomst kunt vinden. Het huisje waar ik samen met Appelman, mijn hond en mijn kat woon. Er staat een hele grote appelboom in mijn tuin en nog veel meer. Dezelfde gegevens die steeds verder uitgewerkt worden n.a.v. de reacties van de kinderen en van wat ik ter plekke bedenk.

 

In het openluchttheater van Leiden heb ik op een avond in september reisverhalen verteld. Leuk en heeeel koud!

 

In juni was er een vollemaan wandeling in Oisterwijk met de vertellers van de Maretak. Ik vertelde verhalen van de sterren uit de ‘Grote zomerdriehoek’. O.a. Orpheus en Euridice die bij het teken Lier horen.

 

Er waren verjaardagen en andere gelegenheden waar ik vertelde en nu ga ik jullie laten weten waar je mijn verhalen de komende tijd kunt horen in openbare gelegenheden.

 

Maandagmiddag 15 oktober: 

‘GroenKids’ boomworkshop: Er staat een vriendschapsboom van afvalhout op de jeugdafdeling in de bibliotheek.  Kinderen tussen 6 en 9 jaar en  (groot)ouders kunnen groene materialen (takjes, blaadjes, etc.) en hun eigen kunst in de boom hangen. Ik vertel tussen 15.30 en 16.00  uur bij de vriendschapsboom een toepasselijk verhaal over vriendschap en natuur.

Tijd van de workshop en aansluitend het verhaal: van 14:00 tot 16:00 uur                                                                                                                    Plaats: de Bibliotheek Eindhoven afdeling Jeugd, de Witte Dame aan  de Emmasingel.                                                                                                Toegang gratis.

 

Zondagavond 28 oktober ‘Licht op Herinneren’ in Openluchttheater Mariahout,

Franca van de Kerkhof van Coda-uitvaarten, is één van de organisatoren van deze bijeenkomst. In de flyer heeft ze geschreven: ‘Een gedenkbijeenkomst voor jong en oud. Vrij toegankelijk voor iedereen, zonder belemmeringen of beperkingen vanuit welk geloof of welke overtuiging dan ook. Alleen of samen, met anderen stilstaan bij overledenen, ongeacht waar deze begraven of gecremeerd zijn.’

Er zal op een hoorn geblazen worden, er klinkt een gedicht, namen worden genoemd van mensen die herinnerd worden, er is een koor en ik vertel een autobiografisch verhaal op deze avond over Herinneren.

Tijd: 19.00 tot 20.30 uur. De poort is vanaf 18.30 uur open.                                                                                                                                              Plaats: Openluchttheater aan de Mariastraat 27a in Mariahout.                                                                                                                                        Gratis toegang.

 

Woensdagmiddag 31 oktober voor kinderen in Eindhoven,

Ik vertel op deze woensdagmiddag een kort verhaal voor kinderen vanaf ongeveer 6 tot 10 jaar als inleiding op de workshop die ze gaan doen in de bloemenwinkel ‘Bloemenverhalen’ o.l.v. Marieke Kempen. www.bloemverhalen.com

 

                                                                                         14 februari 1914 – de trouwdag van mijn Opa en Oma

Op zaterdagmiddag 10 november vertel ik t verhaal over ‘mijn Opa en Tao’ voor de pauze, waarbij ik ook een verhaal uit de Tao vertel. Een paar jaar geleden maakte ik het verhaal over de Tao en mijn opa, nadat ik de kaarten had gevonden waarop hij in t kleinst leesbare handschrift dat je je maar voor kunt stellen, over de Tao had geschreven.

Na de pauze volgt t verder uitgewerkte verhaal ‘Onder de Groene draak door’, of zoals ik het noem: ‘mijn Opa en Oma verhaal’.  Mijn Opa die in 1938 spoorloos verdween en mijn Oma die mij rond 1965 vertelde wat er voor die tijd gebeurd was terwijl we met beschuitjes en een kopje thee in haar warme bed lagen…

In 1982 hoorde ik t vervolg van ’t verhaal dat mijn Oma nooit gehoord heeft.

Voor mij is dit een verhaal van kracht en liefde – vol van de Levenskunst van mijn opa, oma en vader. Daarom vertel ik ‘t.

Guido Swart omlijst het verhaal muzikaal met saxofoon, gitaar en mondharmonica.

Tijd: 14.30 tot 16.30 uur                                                                                                                                                                                                                Plaats: in de kapel van het Gezondheidscentrum+  aan de Jan Smitzlaan in Eindhoven.                                                                                            Entree: 12,50 euro. Dit is inclusief koffie/thee en taart. Reserveren is noodzakelijk.

 

Zondagmiddag 18 november  in Leiden: 

‘Ontembaar verlangen – ontdekkingsreizigsters van ‘ooit en nog steeds’,

Weinig ontdekkingsreizigers die niet per schip naar een onbekend land zijn gereisd…  

’t Idee dat je in levende lijve naar ‘een witte plek op de landkaart’ wilt gaan, is voor mij ondenkbaar… Ontdekkingsreizen die ik maak gaan al vanaf mijn puberteit langs buitenlandse radiostations waarbij ik in gedachten op reis ben op de klanken van een voor mij onverstaanbare taal en de vreemde muziek die ik hoor.                                                           En er zijn de ontdekkingsreizen die ik in gedachten maak als ik verhalen lees over echte ontdekkingsreizigers!                                                                                                                              Op vakantie voel ik me ook soms een ontdekkingsreizigster, maar meestal hebben al zoveel mensen voor mij al dat moois ontdekt… J

Bekende ontdekkingsreizigers zijn bijna altijd mannen – van Marco Polo en Columbus heeft bijna iedereen wel gehoord.                                  Dat er al sinds een paar honderd jaar ook vrouwelijke ontdekkingsreizigers zijn, was voor mij een openbaring.                                                  De 19e eeuwse Alexandrine Tinne, Ida Pfeiffer, Daisy Bates en vele anderen…                                                                                                                Ik ben gefascineerd door deze onafhankelijke en moedige vrouwen.                                                                                                                              En dat is precies de reden waarom ik me ben gaan verdiepen in deze ondernemende en bijzondere vrouwen.

Guido Swart omlijst de verhalen met muziek op saxofoon, gitaar en mondharmonica.

Tijd: 14.30 – 16.30 uur. Inloop is om 14.00 uur.                                                                                                                                                                    Plaats: Vertelpodium Leiden – Rapenburg 100 in Leiden.                                                                                                                                                Reserveren bij Desirée van Keulen – hetverhalenrijk@gmail.com, tel.071-572027                                                                                                        Entree 10 euro. Meer informatie op https://www.het-verhalenrijk.nl/vertelpodium/

 

Zondagmiddag 16 december – Midwinterverhalen in Eindhoven,

Samen met verteller Dick van der Pijl en muzikant Guido Swart verzorg ik een voorstelling met Midwinterverhalen. We hebben deze voorstelling vorig jaar ook ‘gedaan’, maar in Eindhoven was ‘t tijdens onze voorstelling noodweer met zware sneeuwval. De mensen die toen niet konden komen krijgen een herkansing. De voorstelling is voor  iedereen die meer wil weten over de oeroude feesten rond Midwinter en die naar bijzondere verhalen en mooie muziek willen luisteren.

Tijd: 14.30 – 16.30 uur                                                                                                                                                                                                                Plaats: in de kapel van Gezondheidscentrum+ in de Jan Smitzlaan in Eindhoven.                                                                                                    Entree: 12.50 euro. Dit is inclusief koffie, thee en taart in de pauze.                                                                                                                            Reserveren voor deze voorstelling is noodzakelijk ivm hoeveelheid plaatsen.

 

Donderdagavond 20 december Midwinterverhalen in ‘Het Perron’ in Heeze,

Midwinterverhalen i.s.m. verteller Dick van der Pijl en muzikant Guido Swart. Zie hierboven.

Tijd: 20.00 tot 22.00 uur,                                                                                                                                                                                                      Plaats: ‘het Perron’ – Schoolstraat 48, 5591 HM Heeze.

 

Zaterdag 22 december op de Keutenberg bij Schin op Geul:                                                                                                                      ‘Muziek en verhalen op de Keutenberg met volle maan’,

Guido maakt muziek, ik vertel verhalen voor de tijd van het jaar en de maan is vol!                                                                                                      Om 16.27 uur gaat de zon onder en om 16.38 uur komt de volle maan tegenover de ondergaande zon op. We maken dan een vertelwandeling waarbij Guido en ik ervoor zorgen dat we aan de Oostkant van de Keutenberg lopen zodat we de volle maan kunnen zien opkomen boven de Geul en de hoge populieren met Maretakken erin.

14.15 inloop met thee, koffie en lekkers.                                                                                                                                                                                  15.00 uur verhaal en muziek.                                                                                                                                                                                                Aansluitend is er een wandeling waarbij we o.a. de volle maan zien opkomen. En natuurlijk is daar een passend verhaal bij.

Voor de mensen die niet goed lopen, is er een prachtig uitzicht vanuit de woonkamer over de heuvels en de zonsondergang. Je kunt erbij blijven zitten- zie www.familiehuiskeutenberg.nl

Als we thuiskomen is er een drankje en een verhaal  bij de houtkachel.                                                                                                                                                                                                                    18.00 uur begint de muzikale vertelmaaltijd met winterse ‘pot’.                                                    Rond 21 uur sluiten we de dag ‘muziek en verhalen op de Keutenberg’ af.

Er zijn slaapgelegenheden in de buurt, o.a. www.keutenberg.nl een Bed&Breakfast tegenover ons huis op de Keutenberg. Reserveren is noodzakelijk bij de B&B.

Plaats: Keutenberg bij Schin op Geul – in Schin op Geul is een station.                                          Tijd: zaterdag 22 december vanaf 14.30 – ongeveer 21.00 uur.                                                          Kosten: 40 euro.

Reserveren is noodzakelijk i.v.m. het beperkte aantal deelnemers.  Vermeld hierbij eventuele dieetwensen.

 

Zondagmiddag 6 januari 2019 in Eindhoven – Verhalen voor de tijd van Nieuwjaar,

Verteller Dick van der Pijl, muzikant Guido Swart en ik verzorgen een voorstelling met verhalen die te maken hebben met de tijd van Nieuw jaar.

Tijd: 14.30 – 16.30 uur                                                                                                                                                                                                                    Plaats: in de kapel van Gezondheidscentrum+ in de Jan Smitzlaan in Eindhoven.                                                                                                        Entree: 12.50 euro. Dit is inclusief koffie, thee en taart in de pauze.                                                                                                                          Reserveren voor deze voorstelling is noodzakelijk ivm hoeveelheid plaatsen.

 

4 mei 2019 vanaf 17.00 tot 20.30 uur in Bloemendaal -Herdenkingsvoorstelling in de Vertelschuur,

Verteller Dick van der Pijl, muzikant Guido Swart en ik houden onze Herdenkingsvoorstelling dit jaar bij Taletta in de Vertelschuur. We eten in de pauze samen een maaltijdsoep met brood en een stuk plaatkoek na.

Om 20.00 uur zijn we samen stil.

Er volgt t.z.t. meer informatie.