Wat

 

2014-02-27_entreepagina_inner glow

In een mooi natuurgebied met een groep van maximaal 10 deelnemers luisteren naar één of meerdere verhalen, wandelen, activerende- en ontspannende oefeningen doen en meditatief lopen. Er wordt gezorgd voor vervoer, koffie/thee en taart, een Bourgondische picknick en een sapje. De wandeling zelf duurt, als je de pauzes niet meerekent, ongeveer 4 uur. Ik organiseer deze dagen en het labyrint- en adventspiraal lopen samen met Inge Soekardi. Natuurbelevingsdag in Voornes Duin 30-09-2017 Dit is een voorbeeld. We hebben ook dagen in de Peel, op de Veluwezoom, in het Gerendal in Zuid Limburg, in de Kampina en meer.

Oefeningen, een verhaal en daarna één voor één het labyrint lopen, dat gemaakt is naar het labyrint van Chartres.

Ik kan gevraagd worden voor het maken van een labyrint met een groep, het vertellen van een verhaal m.b.t. het labyrint en het begeleiden van het lopen ervan. Dit kan eventueel in samenwerking met Inge Soekardi, die voorbereidende oefeningen voor het lopen in het labyrint kan doen met de groep.

 

Oefeningen, een verhaal voor de tijd van het jaar dat de dagen korter zijn dan de nachten en het lopen van de Adventsspiraal.

Ik kan gevraagd worden voor het maken van een Adventsspiraal met een groep, het vertellen van een verhaal m.b.t. de Adventsspiraal en het begeleiden van het lopen ervan. Dit kan eventueel in samenwerking met Inge Soekardi, die voorbereidende oefeningen voor het lopen in de spiraal kan doen met de groep.

 

Samen met een kok organiseer ik vegetarisch biologische verteldiners op aanvraag, waarbij ik tussen de gangen door verhalen vertel in het thema van de avond dat ik samen met de opdrachtgever bepaal. Voor een huwelijksdag kunnen t bijvoorbeeld verhalen over Liefde zijn of over Geluk. Er zijn talrijke thema’s mogelijk. In de zomer kan het verteldiner in de tuin of in de potstal van de ‘Genneper Hoeve’ zijn, de biologische boerderij van Eindhoven. Maar ’t kan ook bij jou thuis zijn of op een andere locatie. In de koude tijd van het jaar kan het verteldiner in de verwarmde ontmoetingsruimte van de Genneper Hoeve plaatsvinden. Vanuit deze ruimte kun je door de ramen naar de koeien in de potstal kijken. Het ‘boerderijgevoel’ blijft zo aanwezig.

Op deze manier vieren onze opdrachtgevers voor verteldiners hun speciale verjaardag bij een kroonjaar bijvoorbeeld of een zoveel jarig huwelijksfeest. Er zijn natuurlijk veel redenen om een verteldiner te organiseren!

 

 

 

Na het luisteren naar een verhaal, wordt er o.l.v.  kunstzinnig coach Jacqueline Albers  beeldend gewerkt n.a.v. het verhaal dat ik heb verteld, met o.a. softpastels, oliepastels, bijenwaskrijt, kleurpotloden, ecoline. Deze activiteit duurt drie uur, van 9.00 tot 12.00 uur.

Dit is ook een mooie activiteit voor een speciale gelegenheid. Wanneer je een groep hebt, kunnen wij op locatie komen.

 

 

De Maretak is een groep van drie vertellers: Corrie Leermakers, Marleen Groenland en ik zelf… In de bossen van Oisterwijk wordt er gewandeld en in drie verschillende ‘natuurlijke theatertjes’ aan een ven, op een omgevallen boom of tegen een heuveltje aan gezeten, vertelt ieder om de beurt haar verhaal. De wandeling, inclusief de verhalen, duurt ongeveer twee en een half uur. Ook worden er vollemaan-vertelwandelingen georganiseerd.

Het is mogelijk om op aanvraag een vertelwandeling te organiseren voor een speciale gelegenheid.

 

 

Huis

Er is een mogelijkheid om mijn vaste muzikant Guido Swart en mijzelf in te huren wanneer U ons familiehuis op de Keutenberg in Limburg huurt. Wij kunnen een verteldiner aanbieden en/of  een vertelwandeling met muziek erbij. Natuurlijk kunnen we ook een andere voorstelling in het huis of in de tuin doen.

Zie ook www.familiehuiskeutenberg.nl/vertelvoorstellingen

Een paar keer per jaar organiseren Guido en ik ‘verhalen en muziek op de Keutenberg’ voor gasten die het huis niet huren. We beginnen ongeveer 14.30 uur met koffie/thee en lekkers en een verhaal, daarna een vertelwandeling vanuit het huis in de omgeving. Na een vertelmaaltijd gaat ieder rond 20.30 uur weer zijn eigen weg. In de zomer een lange tafel in de tuin, in de wintertijd bij de houtkachel.

 

HopdeBl

Ik werk met verschillende muzikanten samen. Met Guido Swart, die saxofoon, gitaar en mondharmonica speelt, met Daan Swart die gitaar speelt en met Margaret Forrest die verschillende soorten harpen bespeelt.

 

2014-07-12_AM_collage_2

 

 

kerstvoorstellingen

Samen met  Margaret Forrest, die verschillende soorten harpen bespeelt,  verzorg ik mooie kerstvoorstellingen.

Daarnaast geef ik ook alleen kerstvoorstellingen, waarbij er gekozen kan worden uit verschillende combinaties van Kerstverhalen, zoals bijvoorbeeld ‘De Kaars’ van Willem Brandt, ‘De vierde wijze uit het Oosten’ van Henry van Dyke, een italiaanse legende ‘De clown van God’, een Keltische legende  met invloeden van de eerste monniken op het eiland Iona ‘Bride van de eilanden’,  kerstverhalen van Godfried Bomans, ‘Het verhaal van ‘Stille Nacht, Heilige Nacht’ van Paul Gallico en nog  meer.

 

Ik vertel onder andere:

 

Mythen:

Mythen uit verschillende culturen. Telkens blijkt weer dat niets menselijks de Goden vreemd is. Ik vertel Griekse- en Romeinse mythen, de Edda (noordelijke mythen), de Kalevala (uit Finland), Indianen-, Japanse-, Egyptische-, Hindoeïstische-, Chinese- en Keltische mythen. En steeds komen er nieuwe mythen bij…
Bijzonder is het dat bijvoorbeeld de scheppingsmythen van zoveel verschillende culturen onderlinge overeenkomsten hebben.

Ook de mythen rondom sterrenbeelden, planeten, de zon en de maan zijn voor mij een inspiratiebron. Ik kan een avond aanbieden waarbij iedereen op een ligstoel, matje of deken in het gras ligt terwijl ik de verhalen vertel die bij de nachtelijke hemel horen.

 

Sprookjes en legenden:

Sprookjes en legenden uit verschillende landen waarin mensen vaak iets moeten overwinnen om erachter te komen wie ze werkelijk zijn. Het zijn vaak transformatieverhalen.

 

Alle soorten verhalen:

Verder bestaat mijn repertoire uit humoristische-, liefdes-, natuur- , Taoïstische verhalen en nog veel meer. Verhalen van Roald Dahl heb ik tot nu toe 2 verhalen in mijn repertoire: ‘Dominees hobby’ en ‘De Fijnproever’. Van de Syrische Rafik Schami heb ik ook een aantal verhalen die ik vertel. En natuurlijk kun je altijd een verzoek indienen. Ik bekijk dan of ik t verhaal wil en kan vertellen.

 

Verhalen op maat:

Ik herschrijf verhalen ‘op maat’ voor de gelegenheid waarvoor ik ga vertellen.

 

Familieverhalen:

Begin 2006 vertelde ik voor het eerst het waargebeurde verhaal over mijn Opa, Oma en vader waarvan in ‘Luister maar…’ een klein voorproefje staat.

In januari 2009 volgde het verhaal van mijn voormoeders – mijn overgrootmoeder die in 1894 naar Nederlands Indië ging, mijn Oma werd er geboren en mijn moeder ook. De Japanse concentratiekamptijd, de Berziap periode en de verplichte inburgering in het onbekende Nederland waar geen plaats was voor hun verhalen over de kampen… de terugkeer van mijn moeder naar haar geliefde Indië, dat nu Indonesië heet…Mijn reis met mijn zoon Chris van toen 20 jaar naar de plaatsen waar mijn moeder woonde. Een ontmoeting met de zoon van een Japanse soldaat, die mij goed heeft gedaan…

In de familieverhalen valt steeds weer op hoeveel invloed de keuzes van één iemand kunnen hebben op de generaties erna…

In 2015 ontstond het verhaal: ‘Mijn vader, Alzheimer en ik…’ Een verhaal n.a.v. mijn vader die ondanks zijn steeds verder vorderende Alzheimer de mooiste dingen kon zeggen. In een rood boekje schreef ik zijn mooie uitspraken op en dicteerde hij mij geregeld wat ik moest schrijven. Dit boekje heeft een centrale plaats in het verhaal.

Een bijzonder verhaal voor iedereen die met dementerende mensen in aanraking komt, maar ook voor mensen die hier nog niet mee te maken hebben.

 

Levensverhalen:

Ik ben geboeid door levensverhalen. Ik schrijf en vertel biografische verhalen vanuit gesprekken met de persoon wiens levensverhaal ik ga vertellen. Zo schreef en vertelde ik op verzoek van een jongeman met het syndroom van Down zijn levensverhaal voor zijn 25ste verjaardag. ‘Na het verhaal gehoord te hebben op zijn 25e verjaardagsfeest bleek wat een kracht er in verhalen zit!’

 

Parzivalverhalen:

Deze middeleeuwse verhalen van 800 jaar geleden, zijn nog steeds actueel. De weg die iedere mens moet gaan met alle struikelblokken en ook met kansen!

Met veel humor is de Parzival  geschreven door o.a. Wolfram von Eschenbach.