Wie

 

AM portret 5

Ik ben AnneMargriet Veldhorst – verhalenvertelster.

 

Als kind luisterde ik vaak naar de verhalen die mijn ouders en mijn Oma’s en Opa mij vertelden over wat ze hadden meegemaakt. Met mijn Oma zag ik voor het eerst de sterren op een avond dat ik niet kon slapen en nog geen 3 jaar oud was. Van mijn vader leerde ik verschillende sterrenbeelden te onderscheiden, waaronder de krachtige Orion met zijn gordel vol edelstenen. Nog steeds kijk ik iedere avond naar de sterren en de maan voor ik ga slapen. De mythe van Orion is één van de verhalen die ik door deze liefde voor de sterren ben gaan vertellen.

Ik ben nooit opgehouden met genieten als iemand mij voorleest of een verhaal vertelt.

Mijn eigen kinderen heb ik vaak geïmproviseerde verhalen verteld en heel veel voorgelezen. Het was ‘quality-time’ om samen verdiept te zijn in een verhaal.

En nu geniet ik van de verhalen van andere vertellers, maar ook van de verhalen die ik schrijf, bewerk en zelf vertel.

 

Ik vertel vaak alleen, maar steeds vaker werk ik samen met Guido Swart. Hij speelt verschillende blaasinstrumenten zoals fluit, mondharmonica en saxofoon. Daarnaast speelt hij gitaar. Er zijn een aantal voorstellingen die we samen ‘doen’,  waarbij de muziek a.h.w. illustraties zijn voor de verhalen en de muziek tegelijkertijd de verhalen draagt.

 

Guido Swart

 

Via de training ‘Mutual Storytelling’, die ik in 1993 deed, ben ik tot het vertellen van verhalen gekomen. In deze trainingsdagen werd vooral het improviserend vertellen geoefend. ’t Was een ontdekking voor me hoe leuk ik dat vond! Sindsdien ben ik niet meer opgehouden met vertellen. Later volgde ik workshops bij Pauline Seebregts, Maria Joosten, Bert Voorhoeve. In 2009 begon ik met een leerroute aan de Vertelacademie in Utrecht.

 

In de keuze van mijn verhalen werd ik in eerste instantie vooral geïnspireerd door de verhalen die verteld worden op de Vrije School, waar mijn drie kinderen groot zijn geworden. In de loop der jaren heeft mijn verhaalkeuze zich sterk verbreed, ook onder invloed van  de verhalenworkshops die ik bij Maria Joosten volgde. Heel belangrijk zijn de familieverhalen en de levensverhalen geworden die ik schrijf  en vertel over mijn voorouders, maar ook op ‘bestelling’ over andere mensen.

 

Verhalen lijken mij vaak te kiezen. In het jaar dat mijn oudste zoon het huis uitging, ben ik de Griekse mythe ‘Demeter en Persephone’ gaan vertellen. Hierin gaat het om een moeder die haar dochter moet loslaten wanneer deze Godin van de onderwereld wordt. Dit proces van loslaten is zo herkenbaar voor veel ouders die hun kind los moeten laten.

 

Voor mij zijn verhalen metaforen en krachtbronnen. Ik neem luisteraars mee op reis langs de beelden die ik voor me zie. Verhalen brengen je naar een andere plaats en een andere tijd terwijl ze je ook een spiegel voorhouden van je eigen situatie in het hier en nu